Επικοινωνία: 210.7292180 & info@novatech.gr

Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας

Τι είναι η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας 

Η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας είναι μία τεχνολογία με την εφαρμογή της οποίας επιτυγχάνονται σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε εγκαταστάσεις όπου παρουσιάζονται αυξημένα μεγέθη κατανάλωσης ηλεκτρικής ισχύος και θέρμανσης. Οι μονάδες συμπαραγωγής, με τη χρήση καύσιμης ύλης, παράγουν ηλεκτρική ισχύ και θερμότητα σε συνεργασία με τις υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης των εγκαταστάσεων, μειώνοντας το συνολικό κόστος προμήθειας ενέργειας και τις συνολικές εκπομπές ρύπων.

 

 

Πως επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση 

Κατά τις διεργασίες παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος με χρήση καυσίμων πρώτων υλών στους θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εκλύονται πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθούν για την παραγωγή χρήσιμης ηλεκτρικής ισχύος και τα οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποτίθενται στο περιβάλλον. Αυτή η απόρριψη θερμότητας ουσιαστικά αποτελεί μία σπατάλη ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ επιφέρει και σημαντικά επιβαρυντικές συνέπειες στο οικοσύστημα. 
Ένα πρακτικό πρόβλημα που αποτρέπει την εφαρμογή των αρχών της συμπαραγωγής στην κλίμακα μεγέθους των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγάλη απόσταση που συνήθως υπάρχει μεταξύ αυτών και των σημείων όπου βρίσκονται οι τελικοί καταναλωτές της ηλεκτρικής ισχύος, καθιστώντας την μεταφορά θερμικής ισχύος οικονομικά ασύμφορη ή ακόμα και τεχνικά αδύνατη. Πέραν της αδυναμίας αξιοποίησης της θερμότητας που απορρίπτεται από τους σταθμούς, η μεγάλη απόσταση συνεπάγεται και σημαντικές απώλειες και αυξημένο κόστος μεταφοράς της ηλεκτρικής ισχύος.
Τα συστήματα συμπαραγωγής καταναλώνουν καύσιμη πρώτη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος επί τόπου στις εγκαταστάσεις όπου αυτή θα καταναλωθεί. Με τον τρόπο αυτό, η θερμότητα που παράγεται ως παραπροϊόν της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση των εγκαταστάσεων, μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης ενεργειακών πόρων για το σκοπό αυτό. Επίσης μειώνεται και το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του ανταγωνιστικά χαμηλότερου κόστους των αέριων καυσίμων υλών σε σύγκριση με το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από παρόχους.

Το σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας XRGI

Το σύστημα XRGI® της εταιρίας EC POWER Δανίας, είναι ένα εμπορικά διαθέσιμο ολοκληρωμένο σύστημα ΣΗΘ, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να τοποθετείται και να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος με τη χρήση αέριας καύσιμης ύλης, η οποία συνήθως στην πράξη είναι φυσικό αέριο που αγοράζεται από το δίκτυο. Το σύστημα XRGI® διατίθεται σε μονάδες που αποδίδουν ονομαστική ηλεκτρική ισχύ 6, 9, 15 ή 20 kW, με  δυνατότητα παραγωγής ονομαστικής θερμικής ισχύος 12, 19, 31 και 39 kW αντίστοιχα. Επίσης, περισσότερες από μία μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα προκειμένου να καλύψουν μεγαλύτερα φορτία. Με ένα σύστημα XRGI® μπορεί να παραχθεί ενέργεια σε μορφή ηλεκτρισμού και θερμότητας από 30,000 έως 2,000,000 kWh ανά έτος σε Ξενοδοχεία, Κολυμβητήρια, Συγκροτήματα κατοικιών και Εταιρικών εγκαταστάσεων, σε βιομηχανικές διεργασίες ή θερμοκήπια και σε άλλες πιθανές εφαρμογές με οικονομικό και οικολογικό τρόπο.

Στο ακόλουθο σχήμα απεικονίζονται οι ροές ισχύος από το την εκλυόμενη θερμική ενέργεια του καυσίμου έως τις καταναλώσεις ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος ή τις αναπόφευκτες απώλειες, στις περιπτώσεις όπου α) λειτουργεί ένα σύστημα XRGI® 20 σε πλήρη ισχύ και β) λειτουργεί συμβατικός λέβητας θέρμανσης και η ηλεκτρική ισχύς αγοράζεται από το δίκτυο για την κάλυψη των ίδιων θερμικών και ηλεκτρικών φορτίων.

Πέραν της κατανάλωσης σημαντικά λιγότερης θερμικής ενέργειας προερχόμενης από το καύσιμο (61,1 kW στην περίπτωση του συστήματος XRGI® 20 σε αντίθεση με τα 97,78 kW χωρίς τη χρήση ΣΗΘ), υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τελικό καταναλωτή. Θεωρώντας ότι η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο είναι 0.13€/kWh και η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι 0.045 €/kWh για εφαρμογές συμπαραγωγής και 0.055€/kWh για απλή θέρμανση, μπορούμε να υπολογίσουμε την εξοικονόμηση που κάνουμε με τη χρήση του συστήματος XRGI® 20 ώρα λειτουργίας. Θεωρώντας επίσης ότι οι εκπομπές CO2 είναι 0.216 kg ανά κάθε kWh που αποδίδεται από την καύση φυσικού αερίου και 0.519 kg CO2 ανά kWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μπορούμε να υπολογίσουμε την μείωση εκπομπών που επιτυγχάνεται από τη χρήση του συστήματος XRGI® 20. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα. 

  Σύστημα XRGI  
Συνολική ενέργεια καυσίμων (kW) 61,1 97,78
Κόστος ενέργειας ανά ώρα (€) 61,1×0,045 = 2,749 47,78×0,055 + 20×0,130 = 5,228
Εκπομπές CO2 (kg) 61,1×0,216 = 13,19 7,78×0,216 + 20×0,519 = 20,70
  Εξοικονόμηση κόστους ενέργειας κατά 47,4%  
  Μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 36,3%  

 

Υποδείγματα Μελετών Εφαρμογής

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρουσιάζονται ενδεικτικές μελέτες όπου καταγράφονται τα αναμενόμενα οφέλη στην εξοικονόμηση κόστους ενέργειας και στην μείωση εκπομπής ρύπων από την εγκατάσταση των συστημάτων συμπραγωγής XRGI®, σε ξενοδοχεία διαφορετικών τάξεων μεγέθους:

Τα συστήματα συμπαραγωγής XRGI® μπορούν επίσης να εγκατασταθούν σε θερμοκήπια. Στον ακόλουθο σύνδεσμο παρουσιάζεται μελέτη για εφαρμογή σε θερμοκήπιο ενδεικτικής έκτασης καλλιέργειας 2 στρεμμάτων"

 

Σύστημα Συμπαραγωγής XRGI® - Συνιστώσες και λειτουργία

Οι βασικές επί μέρους συνιστώσες ενός συστήματος XRGI® είναι η Μονάδα Ισχύος (Power Unit), ο Διανομέας Θερμότητας (Q-Heat Distributor) και ο Πίνακας Ελέγχου (iQ-Control Panel). Η Μονάδα Ισχύος παράγει την ηλεκτρική και τη θερμική ισχύ και αποδίδει την ηλεκτρική ισχύ στο γενικότερο ηλεκτρολογικό σύστημα των εγκαταστάσεων. Η συνεργασία του XRGI® με το σύστημα θέρμανσης των εγκαταστάσεων πραγματοποιείται μέσω της λειτουργίας του Διανομέα Θερμότητας. Η όλη διαδικασία ελέγχεται και ρυθμίζεται από τον Πίνακα Ελέγχου. Για την βέλτιστη δυνατή λειτουργία, η οποία επιτυγχάνει τη μέγιστη εξοικονόμηση για τον χρήστη, το σύστημα XRGI® συμπληρώνεται με μία Δεξαμενή Αποθήκευσης (Storage Tank) της θερμικής ισχύος που παράγεται από την Μονάδα Ισχύος και έναν Ρυθμιστή Ροής (Flow Master) με τον οποίο  επιτυγχάνεται η συνεχής ρύθμιση των χαρακτηριστικών του παραγόμενου θερμού νερού.Τέλος, στο ηλεκτρολογικό κομμάτι της διασύνδεσης μπορεί να παρεμβληθεί και μονάδα διόρθωσης του συνημιτόνου για την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων της άεργης ισχύος. 

Γενικό διάγραμμα ροής συστήματος

Ηλεκτρολογικές συνδέσεις

Το σύστημα XRGI®, εν γένει αποδίδει την παραγόμενη θερμική ισχύ στην επιστροφή του κυκλώματος θέρμανσης προκειμένου να μειώνεται (ή και να μηδενίζεται όταν αυτό είναι δυνατόν) το ποσοστό του θερμικού φορτίου που πρέπει να καλυφθεί από τους λέβητες των εγκαταστάσεων, ενώ είναι εφικτές και άλλες πιθανές υδραυλικές συνδεσμολογίες. 

 

Μονάδα Ισχύος

Η Μονάδα Ισχύος (Power Unit) αποτελεί την “καρδιά” του συστήματος, στην οποία παράγεται η ηλεκτρική και η θερμική ισχύς με την κατανάλωση αέριου καυσίμου. Το καύσιμο καταναλώνεται σε μία παλινδρομική Μηχανή Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) και κινεί μία ηλεκτρική γεννήτρια όπου παράγεται η ηλεκτρική ισχύς. Η θερμότητα που απορρίπτεται από την διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής ανακτάται και αποδίδεται προς τον Διανομέα Θερμότητας. 
Οι ΜΕΚ του συστήματος XRGI® έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται από την εταιρία Toyota ειδικά για τις ανάγκες της EC POWER. Με την ποιότητα και την εμπειρία της εταιρίας Toyota, τα συστήματα XRGI® επιτυγχάνουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ενεργειακής απόδοσης και χαμηλά επίπεδα παραγωγής ρύπων. Οι μηχανές μπορούν να λειτουργούν από 6,000 έως 10,000 ώρες μεταξύ των εργασιών συντήρησης, ενώ η συνολική τους περίοδος ζωής ξεπερνά τις 50,000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Η ΜΕΚ μπορεί να καταναλώνει φυσικό αέριο (ποιότητα H, LL ή L) ή υγραέριο (LPG, προπάνιο ή βουτάνιο). Οι εκπομπές ρύπων οξειδίων του αζώτου ελαχιστοποιούνται με την καύση πτωχού μίγματος (XRGI® 6 και XRGI® 9) ή με την καύση στοιχειομετρικού μίγματος και χρήση τριοδικού καταλύτη (XRGI® 15 και XRGI® 20), ικανοποιώντας τα πλέον αυστηρά κριτήρια ορίων εκπομπών και διατηρώντας παράλληλα υψηλό θερμικό βαθμό απόδοσης, ενώ οι εκπομπές μονοξείδιου του άνθρακα ελαχιστοποιούνται με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου, βελτιωμένου καταλύτη. Η θερμότητα που απορρίπτεται στο σύστημα υδρόψυξης και μέσω των καυσαερίων ανακτάται με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εναλλακτών θερμότητας ώστε να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς θέρμανσης των εγκαταστάσεων. 

Το στροφείο της γεννήτριας του συστήματος XRGI® συνδέεται απ’ ευθείας πάνω στον άξονα της ΜΕΚ, χωρίς συστήματα μετάδοσης κίνησης και εδράσεις που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου μηδενίζοντας τις ανάγκες συντήρησης. Οι ηλεκτρικές απώλειες της γεννήτριας προκαλούν μία μικρή απόρριψη θερμότητας, η οποία όμως ανακτάται και αυτή για τους σκοπούς θέρμανσης. 

Το ζεύγος ΜΕΚ−γεννήτριας τοποθετείται σε περίβλημα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μειώνονται οι ακουστικές εκπομπές όπως και οι εκπομπές θερμότητας, καθιστώντας το XRGI® ένα από τα πλέον αθόρυβα και αποδοτικά  εμπορικά διαθέσιμα συστήματα ΣΗΘ. 
Σε ξεχωριστό διαμέρισμα του περιβλήματος βρίσκονται ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνίας με τον Πίνακα ελέγχου, ενώ σε ένα τρίτο διαμέρισμα βρίσκεται το σύστημα προετοιμασίας του μίγματος καυσίμου-αέρα (φιλτράρισμα του αέρα και ανάμιξη με το καύσιμο) και το αντίστοιχο ηλεκτρονικό κύκλωμα ασφαλείας. Με την προσθήκη των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας λειοτουργίας και ασφαλείας, αυξάνεται η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα του συστήματος XRGI®.

Η εξωτερική μορφή της Μονάδας Ισχύος. 

Συστήματα XRGI® 6 και XRGI® 9. 
A: Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και ασφαλείας
Β: Φίλτρο αέρα και μίκτης αέρα-καυσίμου
C: Ηχομονωμένο και θερμομονωμένο διαμέρισμα του περιβλήματος
1: Ηχοαποσβεστήρας εξατμίσεως
2: Υδρόψυκτη γεννήτρια
3: Εναλλάκτης καυσαερίων (μη ορατός, κατοχυρωμένος) 
4: Ελαιοδοχείο
5: ΜΕΚ
6: Διαχωριστής λαδιού
7: Καταλύτης (μη ορατός, κατοχυρωμένος)
8: Έξοδος κυκλώματος θέρμανσης (προς το Διανομέα Θερμότητας)
9: Επιστροφή από τον Διανομέα Θερμότητας
10: Σύνδεση ηλεκτρικής ισχύος (τριφασική)
11: Έξοδος καυσαερίων
12: Σύνδεση αερίου-καυσίμου
13: Φίλτο αέρα
14: Κύκλωμα ελέγχου ασφαλείας αερίων καυσίμων
15: Κάλυμμα περιβλήματος
16: Συνδέσεις εναυστήρων
17: Κατακόρυφος αγωγός αντικατάστασης λαδιού λίπανσης
18: Φιλτρο λαδιού

 

Διανομέας Θερμότητας

Ο Διανομέας Θερμότητας (Q-Heat Distributor) απομονώνει υδραυλικά την Μονάδα Ισχύος από το υπόλοιπο σύστημα θέρμανσης των εγκαταστάσεων. Η θερμότητα που ανακτάται από την ΜΕΚ και την γεννήτρια μεταφέρεται προς το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων με τη χρήση ενός εναλλάκτη θερμότητας που βρίσκεται στο εσωτερικό του Διανομέα. Ο Διανομέας Θερμότητας κατασκευάζεται σε δύο εκδοχές: τον Q20 Heat Distributor για συνεργασία με τις μονάδες ισχύος XRGI® 6 και XRGI® 9 και τον Q80 Heat Distributor για τις μονάδες XRGI® 15 και XRGI® 20.

Διανομείς Θερμότητας Q20 και Q80. 
1: Δοχείο διαστολής ψυκτικού Μονάδας Ισχύος
2: Σύνδεση RJ45
3: Αγωγοί ροής από και προς την Μονάδα Ισχύος
4: Αγωγοί από και προς το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων
5: Τρίοδη βαλβίδα ανάμιξης για τον έλεγχο της θερμοκρασίας
6: Εναλλάκτης θερμότητας (εσωτερικά).

Ο κύριος ρόλος του Διανομέα είναι να ελέγχει τη θερμοκρασία παραγωγής ζεστού νερού. Το σύστημα XRGI® είναι σχεδιασμένο ώστε να παράγει το ζεστό νερό στη σταθερή θερμοκρασία των 80oC, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία επιστροφής του δικτύου, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται κατά τη λειτουργία του συνολικού συστήματος θέρμανσης των εγκαταστάσεων. Η εσωτερική δομή του Διανομέα Θερμότητας παρουσιάζεται σχηματικά στην ακόλουθη εικόνα. Η θερμοκρασία εξόδου του ψυκτικού από την Μονάδα Ισχύος μετριέται και με την ανακυκλοφορία που πραγματοποιείται στην ελεγχόμενη τρίοδη βαλβίδα ανάμιξης, επιτυγχάνεται η θερμοκρασία παραγωγής ζεστού νερού να βρίσκεται πάντα στην επιθυμητή τιμή.

 

Δεξαμενή αποθήκευσης

Η Δεξαμενή Αποθήκευσης (Storage Tank) έχει ως σκοπό την προσωρινή αποθήκευση της θερμικής ενέργειας που παράγεται από τη Μονάδα Ισχύος, στις καταστάσεις λειτουργίας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρειάζεται η Δεξαμενή Αποθήκευσης είναι ότι η Μονάδα Ισχύος πρέπει να μπορεί να αποδίδει συνεχώς την θερμική ισχύ που παράγει προς τις καταναλώσεις (ή την Δεξαμενή Αποθήκευσης, όταν αυτή υπάρχει) προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα, αφού πρέπει να ψύχεται συνεχώς κατά τη λειτουργία της. Όταν υπάρχει ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος που μπορεί να καλυφθεί από το σύστημα XRGI®, αλλά μειωμένη ζήτηση θερμικής ισχύος, η πλεονάζουσα θερμική ισχύς αποθηκεύεται στην Δεξαμενή με τη μορφή θερμού νερού. Σε περίπτωση που και η Δεξαμενή Αποθήκευσης κορεστεί και δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ισχύ, η Μονάδα Ισχύος σταματά να λειτουργεί.
Η Δεξαμενή αποθήκευσης είναι διαθέσιμη σε χωρητικότητες 500, 800 ή 1000 λίτρων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων από μία Δεξαμενών σε ένα σύστημα XRGI®.
Η Δεξαμενή λειτουργεί αποθηκεύοντας θερμό νερό στο ανώτερο τμήμα της, στη θερμοκρασία που αυτό αποδίδεται από τον Διανομέα Θερμότητας (80oC) και ψυχρό νερό στο κατώτερο τμήμα, στη θερμοκρασία επιστροφής του κυκλώματος θέρμανσης. Ανάμεσα στα δύο τμήματα δημιουργείται ένα διακριτό στρώμα διαχωρισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων διαχυτών ροής στα σημεία εισόδου/εξόδου του νερού νερού, ο οποίοι εξομαλύνουν τη ροή αποτρέποντας την ανάμιξη του θερμού νερού στο ανώτερο μέρος με το ψυχρό νερό στο κατώτερο.

 

Για την εποπτεία του ύψους του στρώματος διαχωρισμού και τον υπολογισμό του εκάστοτε αποθηκευμένου ποσού θερμότητας, η Δεξαμενή εφοδιάζεται με αισθητήρες θερμοκρασίας κατά το ύψος της και συνδέεται στο συνολικό σύστημα εποπτείας διαμέσου του Ελεγκτή της Δεξαμενής Αποθήκευσης.
Με την εγκατάσταση της Δεξαμενής Αποθήκευσης επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

• Επιτρέπεται στο σύστημα ΣΗΘ να λειτουργεί με αποδοτικό τρόπο κατά τις περιόδους στις οποίες υπάρχει χαμηλή ζήτηση θερμικής ισχύος,
• Ελαχιστοποιείται ο αριθμός των παύσεων/ενάρξεων λειτουργίας της Μονάδας Ισχύος,
• Δίνεται η δυνατότητα στο σύστημα ΣΗΘ να αποδίδει προσωρινά θερμική ισχύ μεγαλύτερη από την παραγόμενη από τη Μονάδα Ισχύος, μειώνοντας το χρόνο λειτουργίας των λεβήτων των εγκαταστάσεων,
• Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο σύστημα ΣΗΘ να αποδίδει προσωρινά θερμική ισχύ μικρότερη από την απαιτούμενη ισχύ των εγκαταστάσεων, το οποίο εν τέλει καταλήγει σε μειωμένο χρόνο λειτουργίας των λεβήτων σε κάποια μελλοντική περίοδο,
• Διευκολύνεται η λειτουργία της Μονάδας Ισχύος κοντά στο σημείο πλήρους φόρτισης, όπου και ο ηλεκτρικός βαθμός απόδοσης μεγιστοποιείται,
• Διευκολύνεται ο βέλτιστος προγραμματισμός λειτουργίας του συστήματος ΣΗΘ, για παράδειγμα το σύστημα μπορεί να λειτουργεί κοντά στο πλήρες φορτίο κατά τις περιόδους όπου υπάρχει αυξημένη τιμή αγοράς ηλεκτρικής ισχύος από το δίκτυο, ακόμα και αν η ζήτηση θερμικής ισχύος είναι μειωμένη.

Εν γένει, με την εγκατάσταση της Δεξαμενής Αποθήκευσης το σύστημα XRGI® έχει πιο σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των ηλεκτρικών και θερμικών φορτίων. Η δυνατότητα αποθήκευσής της, πέραν του όγκου της, εξαρτάται και από την θερμοκρασία επιστροφής του κυκλώματος θέρμανσης των εγκαταστάσεων. Όσο πιο χαμηλή είναι αυτή η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χωρητικότητα της Δεξαμενής. Μία ιδανική τιμή αυτής της θερμοκρασίας είναι μεταξύ των 30-40oC.

 

Ρυθμιστής Ροής

Ο Ρυθμιστής Ροής (Flow Master) ρυθμίζει την παροχή του θερμού νερού που αποδίδεται προς το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων. Προκειμένου να αποδίδεται το θερμό νερό στους 80οC ενώ παράλληλα να μεταφέρει και το ακριβές ποσό θερμότητας που ζητείται από τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει η παροχή του να είναι μεταβλητή. Ο Ρυθμιστή ροής αποτελείται από μία ρυθμιζόμενη ηλεκτροβάνα και έναν κυκλοφορητή που συνδέονται με τον Ελεγκτή του Ρυθμιστή ροής. Επίσης ο Ελεγκτής εφοδιάζεται με αισθητήρες θερμοκρασίας ροής οι οποίο μετρούν την θερμοκρασία επιστροφής από το κύκλωμα θέρμανσης, την θερμοκρασία εισόδου στον Ρυθμιστή Ροής και την θερμοκρασία της ροής μετά την ανάμιξη του παραγόμενου θερμού νερού από την μονάδα XRGI® και του νερού επιστροφής, προκειμένου να υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο η παροχή εξόδου του Ρυθμιστή.

 

Ο Ρυθμιστής Ροής διατίθεται σε τέσσερις εκδοχές με διαφορετική δυνατότητα απόδοσης θερμικής ισχύος. Θεωρώντας ότι η θερμοκρασία της επιστροφής από το κύκλωμα θέρμανσης είναι 60oC (μία σχετικά υψηλή και δυσμενής τιμή), οι τέσσερις εκδοχές του Ρυθμιστή μπορούν να αποδώσουν μέγιστη θερμική ισχύ προς το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων 50, 150, 250 και 350 kW. 


Πίνακας Ελέγχου

Κάθε σύστημα XRGI® ελέγχεται και εποπτεύεται από τον Πίνακα Ελέγχου (iQ-Control Panel). Ο πίνακας Ελέγχου ρυθμίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος που παράγεται από την Μονάδα Ισχύος, υλοποιώντας την επιλεγμένη στρατηγική λειτουργίας. Επίσης στον Πίνακα Ελέγχου αποθηκεύονται και αναλύονται δεδομένα από τις καταναλώσεις ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος των εγκαταστάσεων προκειμένου να παράγονται προβλέψεις για τις επερχόμενες καταναλώσεις και να βελτιστοποιείται ο κύκλος λειτουργίας του συστήματος με αυτόματο τρόπο. Τέλος, μέσω του Πίνακα Ελέγχου πραγματοποιείται μία συνεχής επικοινωνία και εποπτεία κάθε συστήματος XRGI® από την EC POWER για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος.

Συνεργασία του συστήματος XRGI® με το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων
 
Για να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απόδοση ενός συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και για να έχει ο χρήστης τις μέγιστες δυνατές απολαβές από την εξοικονόμηση που αυτό του προσφέρει, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή διαστασιολόγησή του και στην ενσωμάτωσή του στο κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων. Γενικά ισχύουν οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
• Σε κάθε στιγμή θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην λειτουργία του συστήματος ΣΗΘ έναντι των λεβήτων των εγκαταστάσεων,
• Η παραγόμενη ισχύς από το σύστημα ΣΗΘ θα πρέπει να παραμένει στη μέγιστη τιμή της κατά τις περιόδους στις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και οι λέβητες,
• Το σύστημα ΣΗΘ θα πρέπει να μπορεί να διαθέσει την παραγόμενη θερμική ισχύ, είτε προς τις καταναλώσεις είτε προς αποθήκευση,
• Οι θερμοκρασίες επιστροφής από το κύκλωμα θέρμανσης των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην επιβάλουν την αναίτια παύση λειτουργίας του συστήματος ΣΗΘ (γενικά να είναι χαμηλές).
 
Το σύστημα συμπαραγωγής XRGI® μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, λόγω της δυνατότητάς του να καλύπτει χρονικά μεταβαλλόμενα φορτία ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος με ελεγχόμενο τρόπο, του σχεδιασμού του σε διακριτές επιμέρους συνιστώσες διαφορετικών χαρακτηριστικών ως προς τις δυνατότητες ισχύος, της δυνατότητας θέρμανσης του νερού σε σταθερή θερμοκρασία ανεξάρτητα από το θερμικό φορτίο και του συνεχούς ελέγχου του ποσού αποθηκευμένης θερμικής ενέργειας στη Δεξαμενή Αποθήκευσης.
 
 
Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας XRGI® 6 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου
 
Μεταξύ των έργων ΣΗΘ της εταιρίας NOVATECH Engineering βρίσκεται η επιτυχής εγκατάσταση μονάδας XRGI® 6 στην Κλινική Περιστερίου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Οι τιμές ονομαστικής ισχύος που αποδίδει σε πλήρες φορτίο είναι 6.0 kW ηλεκτρικής και 12.4 kW θερμικής ισχύος, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση θερμικής ενέργειας καυσίμου είναι 20.0 kW (ΚΘΔ). Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η παραγόμενη θερμότητα αξιοποιείται για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), καθώς υπάρχει συνεχής ζήτηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και διασυνδέεται υδραυλικά στον αγωγό επιστροφής προς το λέβητα φυσικού αερίου για τα ΖΝΧ, ονομαστικής ισχύος 256 kWth. Η ονομαστική ισχύς της μονάδας επιλέχθηκε με τρόπο ώστε κατά τους θερινούς μήνες η θερμότητα που παράγει να είναι επαρκής ώστε να μην καταναλώνεται καθόλου επιπλέον καύσιμο στον λέβητα ΖΝΧ.
 
 
Η εγκατάσταση έχει υλοποιηθεί σε αύλειο χώρο του κτηριακού συγκροτήματος, σε ειδικά διαμορφωμένο οικίσκο.
 
 
Με κόστος κατανάλωσης ίσο με 0.13 €/kWh για την ηλεκτρική ενέργεια (συμπεριλαμβάνοντας τις πρόσθετες χρεώσεις μεταφοράς, ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων καθώς και τις χρεώσεις μέγιστης ισχύος ), 0.055 €/kWh για το φυσικό αέριο (ΑΘΔ) και 0.045 €/kWh για το ίδιο καύσιμο σε χρήση μονάδας ΣΗΘ (επιδοτούμενη τιμή φυσικού αερίου για συμπαραγωγή), το οικονομικό όφελος που προκύπτει στο συνολικό τιμολογιακό κόστος κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεων προερχόμενο από τη λειτουργία της μονάδας XRGI®6 ανέρχεται στα 4534 €/έτος  ή 756 €/kW εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος. Ανάγοντας την εξοικονόμηση ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος, με λειτουργία μονάδας ΣΗΘ XRGI® 20, είναι εφικτή η εξοικονόμηση 15000 €/έτος.
Από περιβαλλοντικής άποψης, το ενεργειακό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι μειώνεται κατά 23.57 τόνους CO2 ανά έτος για τη μονάδα XRGI®6 και 84.96 τόνους CO2 ανά έτος για τη μονάδα XRGI®20.
 
 
Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας XRGI® 20 σε εγκαταστάσεις κολυμβητηρίου εκπαιδευτικού ιδρύματος, Ψυχικό
 
Η Novatech Engineering έχει εμπειρία στην εγκατάσταση συστημάτων XRGI® σε ενεργειακά συστήματα κολυμβητηρίων. Στα έργα τηε περιλαμβάνεται η επιτυχής εγκατάσταση μονάδας XRGI® 20, ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 20 kW και θερμικής 39 kW σε μηχανοστάσιο κολυμβητιρίου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε προϋπάρχον σύστημα το οποίο συμπεριλάμβανε τέσσερις αντλίες θερμότητας (δύο χαμηλών και δύο υψηλών θερμοκρασιών) και δύο λέβητες φυσικού αερίου, και ο σκοπός του οποίου είναι η θέρμανσση της κολυμβητικής δεξαμενής, των θερμαντικών συσκευών του συνολικού κτηρίου (σώματα υψηλών και αερόθερμα χαμηλών θερμοκρασιών) και του δοχείου αδρανείας του ΖΝΧ. Η διαστασιολόγηση της μονάδας XRGI® είναι τέτοια που επιτρέπει την πλήρη αναστολή λειτουργίας των αντλιών θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών. Η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς, κατα κύριο λόγο,  ιδιοκαταναλώνεται στο κτήριο του κολυμβητηρίου, ενώ οποιαδήποτε πιθανή περίσσεια επστρέφεται σε ηλεκτρολογικό πίνακα από όπου μπορεί να διοχετευθεί σε άλλα κτήρια του συγκροτήματος.
 
 
 
 
 
 
Νομοθετικό πλαίσιο για τα συστήματα συμπαραγωγής

Τα θέματα έγκρισης, αδειοδότησης και εγκατάστασης συστημάτων ΣΗΘ στη χώρα μας διέπονται από τους νόμους 3468/2006, 3851/2010, 4001/2011 και 3734/2009 και ποικίλες υπουργικές αποφάσεις. Βάσει του νόμου 3468/2006, ορίζεται ως Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) η συμπαραγωγή η οποία εξασφαλίζει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο πλαίσιο διακριτών διαδικασιών.
Βάσει του νόμου 4001/2011, Αρ. 132, Παρ. 11, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μέχρι 20 kW εξαιρούνται από την υποχρέωση κατοχής άδειας παραγωγής. Συνεπώς, τα συστήματα της EC POWER βρίσκονται μέσα στο εύρος ισχύος για το οποίο δεν απαιτούνται διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ χαρακτηρίζονται και ως συστήματα υψηλής απόδοσης.

 

 

 
 
Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας XRGI® 6 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου